A sör jótékony hatásai

Itt összegyűjtjük a legfontosabb linkeket, amelyek a sör kedvező hatásairól számolnak be.

1. Gondolta volna, hogy a rendszeres sörfogyasztás gyógyít?

Egy kutatás kimutatta, hogy férfiaknál napi 2, nőknél napi 1 pohár sör jót tesz az egészségnek. Kifejezetten akkor, ha valamilyen, az életkorral járó betegségben szenved az illető. Szakértők egyöntetűen állítják, hogy mikor az alkohol egészségünkre gyakorolt jótékony hatásairól van szó, azonnal a bor kerül figyelmünk központjába. Ennek oka az (a franciáknak köszönhetően elterjedt) nézet, mely szerint a vörösbor rendszeres fogyasztásával viszonylagosan magas zsírtartalmú táplálkozás mellett is alacsony marad a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázata. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy bármiféle alkohol mérsékelt fogyasztása, természetesen beleértve a sört is, hasonló eredményre vezet. Úgy tapasztalták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztó férfiak esetében például akár 30-35%-kal kevesebb a szívinfarktus előfordulása, mint az absztinenseknél.

Remek ital.
Remek ital.

Noha a bor eszmei vezetőszerepe még mindig vitathatatlan, a sör is megérdemli ugyanezt a pozíciót – állítja Charlie Bamforth, a Kaliforniai Egyetem élelmezéstudományi tanszékének vezető professzora. A mérsékelten fogyasztott alkohol, így a sör is, növeli a vér HDL szintjét, amit jó koleszterinnek is neveznek. Kedvező hatása van a véredényekre is, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, melyek eltömíthetik az artériákat, ezen kívül segíthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében – állítja Dr. R. Curtis Ellison, a Bostoni Orvosi Egyetem prevenciós központjának vezetője. “Itt az ideje, hogy az emberek felismerjék, a rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az öregedéssel járó panaszokat” – mondta Dr. Ellison, aki többek között a krónikus betegségek és a mérsékelt alkoholfogyasztás közötti kapcsolatot kutatja. Ezt tűnik alátámasztani egy, a hónap elején megjelent tanulmány is, mely szerint a rendszeres, ám mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti férfiaknál a szív-és érrendszeri betegségek által okozott elhalálozást. A felmérés szerint azok esetében, akik évente 120-365 napon fogyasztottak szeszesitalt, 20%-kal volt kisebb a szív és érrendszeri betegségben való elhalálozás, mint azoknál, akik évi 1-36 napon ittak. Azonban ha túllépi a mérsékelt mennyiséget, az ellenkező hatást éri el. Azok esetében, akik napi öt, vagy ennél több alkoholos italt fogyasztottak, 30%-kal nőtt az elhalálozás mértéke. A sör fokozza az agyműködést is Azoknál a 65 év felettieknél, akik a kísérlet egy hete alatt 1-6 adag alkoholt fogyasztottak, kisebb volt a demencia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyátalán nem, vagy sokkal többet ittak. A tanulmány arra is rámutatott, hogy napi 1-2 egységnyi alkohol javítja a nők kognitív funkcióit. Természetesen nem mindenkinek használ a sör. Azt is kimutatták, hogy napi 2 vagy több pohár alkohol növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Néhány szakértő szerint az antialkoholisták az egészségesebb élet reményében mondanak le az ivásról, noha ugyanazt a hatást érhetik el egy kis testmozgással és némi táplálkozásbeli változtatással.

Forás. webbeteg.hu

2. Pusztítja a káros anyagokat

Baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatásával a sör a téli hónapokban is segít megőrizni egészségedet.

A sör a történelem során elsősorban azokon a területeken futott be komoly karriert, ahol a szőlő nem termett meg. Tehát a folyékony kenyér már a kezdet kezdetén a második helyen kullogott a bor mögött.

Pedig a sör is számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír. Nem csupán a vesekő kialakulását akadályozza meg, és csillogóvá teszi a hajadat, sok más gyógyhatással is rendelkezik.

Igazi gyógyszer
Igazi gyógyszer.

Gyulladáscsökkentő és baktériumölő

Az aranyló nedű a B-vitaminok biztos forrása. Különösen B2-vitaminban – más néven riboflavinban – gazdag: egy üveg sörben 0,1 -0,7 mg található, ami fedezi a napi szükséglet felét. Ez a vegyület hozzájárul az immunrendszer helyes működéséhez. Rendkívül fontos továbbá a szövetek épségének fenntartásához, csökkenti a nyálkahártya-gyulladásokat.

Az úgynevezett komlópolifenolok – a lupulon és a humulon – nem csupán antioxidáns hatással bírnak, hanem megakadályozzák a kórokozó baktériumok szaporodását. Gátolják egyes streptococcus baktériumok elterjedését a szervezetedben, sőt, akár a gyomorfekély kialakulásáért felelős Helicobacter pylori ellen is bizonyos fokú védelmet nyújtanak.

Így és ennyit fogyassz!

Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – húsz év felettiek számára a napi italfogyasztás felső határát 40 gramm alkoholban állapította meg. Ez körülbelül másfél üveg sört jelent, ám tartsd szem előtt, hogy legfelső határról van szó, tehát ennél inkább kevesebbet érdemes innod – és csak étkezést követően. Nőként napi 3-5 deciliter sör ajánlott, ez a mennyiség a téli hónapokban is csökkenti a bakteriális fertőzések és a különféle gyulladásos betegségek kialakulásának valószínűségét.

Különösen ajánlott számodra a búzasör fogyasztása, mely különösen nagy mennyiségben tartalmaz gyulladáscsökkentő és vérképző hatású B-vitaminokat.

Bőrszépítő

Nem csupán a hajadat teheted szebbé, csillogóbbá a sörös öblítéssel, de bőrödet is ápolhatod. A sörélesztő, illetve a sörben található vitaminok – például a már említett B2- vagy a B6-vitamin – kimondottan jó hatással vannak a bőrre. A pantoténsav – vagyis a B3-vitamin provitaminja – elősegíti a bőrsejtek anyagcseréjét. Mivel a B-vitaminok mindegyike vízben oldódik, a szervezet nem tudja hosszú időn át raktározni, tehát szükség van a folyamatos utánpótlásra. Egy ókori enciklopédista – Pilinius – írásai nyomán fény derült rá, hogy már az egyiptomiak is ismerték a sör bőrre gyakorolt jótékony hatását.

Így használd!

A sör belsőleg fogyasztva is kifejti bőrszépítő hatását, de kipróbálhatsz egy speciális sörös fürdőt is, mely a téli hónapokban gyorsan kiszáradó bőrnek hatásos ápolást nyújt. 3 dl sört keverj össze 1 dl almaecettel, adj hozzájuk két evőkanál tejet, végül pedig az egészben oldj fel egy teáskanál tengeri sót. Öntsd az egészet a fürdővízhez, majd feküdj benne 20 percig!

Ne kövess el kozmetikai bűnöket!

Kozmetikus szakértőnkkel készült videónkból megtudhatod, milyen lépéseket érdemes tenni, illetve mit kell elkerülnöd annak érdekében, hogy bőröd minél tovább szép maradjon.

Hizlal vagy sem?

A sörrel szemben az egyik leggyakoribb ellenérv, hogy hizlal. Ám valójában alacsonyabb az energiatartalma, mint a kólának, az almalének, a pezsgőnek vagy szőlőlének. Nyugat-európai felmérések tanúsága szerint a fogyasztott alkohol típusa, mennyisége, illetve az életvitel között szoros összefüggés van. A sörkedvelők rendszerint dohányoznak is, kedvelik a zsíros ételeket, és a borivóknál alacsonyabb életszínvonal jellemzi őket.
www.femina.hu

3. Általános vélekedés a házi sörről

Nem oly régen az orvostudomány az alkohol fogyasztást egyetemlegesen elutasította. Amikor azonban a tudo-mány és a tudományos kutatás behatóbban foglalkozott az alkohollal, azóta ez a nézet alapvetően megváltozott. Az utóbbi időben újra meg újra igazi dicshimnuszokat zengnek a sör egészségre gyakorolt hatásáról. A bécsi „sör és egészség” címmel tartott nemzetközi szimpó-ziumon találkoztak az orvostudomány és a kutatás elismert tudósai, hogy a kulturált sörfogyasztás pozitív hatá-sainak tudományos eredményeiről beszámoljanak.

Egyik előadó a grázi idegklinika professzora és egyetemi tanára, dr. Manfred Walzl szerint kevés olyan táplálékunk van, mint a sör, amely ilyen hírnévváltozáson ment át az utóbbi időben. Mostanáig a sör témában több mint 3100 publikáció jelent meg. Többek között ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben. Azonkívül naponta egy fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelő-zési módszerként javasolja. Miután a sör alacsony alkoholtartalmú, ezért mértékletes fogyasztása jó hatással van a szívbetegségek, az agyvérzés és a vérrögképződés elleni vérhígító kezelésekben.

A kézműves az igazi.
A kézműves az igazi.

Tehát receptre legyen a sör?

Ez már nem utópia! Két európai országban már receptre kapható a sör: aki Lengyelországban és Csehországban vesekő betegségben szenved, sörét a társadalombiztosítás fizeti.

Az általunk forgalmazott, palackban erjesztett és kondicionált szűretlen söröket több jó tulajdonsággal megáldottnak tartják. Ezek a sörök élesztő sejteket tartalmaznak élő állapotban, amelyeknek gyenge hashajtó és vízhajtó hatásuk van. A tanulmányok kimutatták, hogy a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kombinációja éppen az alkohollal együtt növelik a szervezet elektrolit tartalmát, az enzim aktivitást, a hormonszintet, a vérkeringést, az izom és anyagcsere folyamatokat, valamint fokozzák a vértestek képződését. A sör nátriumban szegény, zsírokat nem tartalmaz, azonban 92 % felett vízből áll.

A sör a szív és keringési betegségeknél megelőző hatást fejt ki, ezt különböző kutatási eredmények igazolják. „Mértékletes, de rendszeres sörfogyasztás emeli a jó HDL koleszterint, csökkenti az ártalmas LDL koleszterint és jó hatású a vérkeringésre” – állítja az ulmi egyetem professzora dr. Wolfgang Koenig. A mérsékelt sörfogyasztás gátolja az artériákban a véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a szívinfarktus-esély 50 %-kal csökkenhet. Sztrók esetében is ugyanezt tapasztalták., a világban végzett sok ez irányú kutatás eredménye ugyanezt az állítást támasztja alá. Pontosan még nem ismertek azok a mechanizmusok, amelyek ezeket a pozitív hatásokat kiváltják. Feltehetően az alkohol lehet az „oka”, hiszen a bor mérsékelt fogyasztása esetén is hasonló a hatás. Hangsúlyozni kell, hogy valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek fel a pozitív hatások, a túl sok fogyasztás változatlanul ártalmas.
Mekkora is valójában az az „árpalé” mennyiség, amely még egészséges és honnantól számít soknak? Ezen a ponton a kutatók véleménye különböző. Nem kívánatos a napi 40g alkoholnál többet fogyasztani, nőknél ez a határ 20 g, ami kb. 0,5 liternek felel meg. Minden kutató egyet ért viszont abban, hogy nem kell mindig alkoholt inni. A csökkentett alkoholtartalmú és az alkoholmentes sör is nagy mértékben tartalmaz egészségfokozó hatásokat kiváltó alkotó elemeket.

A kézműves sör vitaminokat is tartalmaz nagy mennyiségben.
A kézműves sör vitaminokat is tartalmaz nagy mennyiségben.

A sör, mint tápérték

A sör tápértéke óriási és az orvosok egy része komplett élelmiszerként veszi figyelembe. A sör nem hizlal. A sör túlfogyasztása azonban hizlal. Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, kb. 4 %-os alkoholtartalom mellett (teljesen nyilvánvaló, hogy kevesebb alkohol-tartalomhoz kevesebb kalória tartozik). Az alkoholnak hasonló hatása van, mint a zsírnak és az egy doboz sör fogyasztása egyenértékű egy egész-séges szendviccsel. A mértéktelen fogyasztás okozza az un. sörhasat.

Vitaminok és folsavak

Dr. Karolina Walker, – az egészség és a nemzetközi sörfőzés kutatásainak főnöke – a sörben található vitaminokkal és folsavakkal foglalkozik. Az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg. Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen, mint 100 g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. Akkor tehát egy mértéktartó sörfogyasztó a napi vitaminszükségletét fedezheti a sörből?
Dr Walker szerint ez mindig a szervezettől függ, mennyire tudja a tápanyagokat lebontani. Még abban az esetben sem biztosított a nagy mennyiségű vitaminfelvétel, ha a tápanyagok gazdagok is ebben. Egy hollandiai kutatás bizonyította, hogy a sörben levő B vitamin a szervezet számára könnyen lebontható formában van jelen.

Forrás: hazisor.hu