Hogyan igya a sört?

Bizonyára Ön is már elgondolkodott azon, hogy melyik sört, hogyan érdemes elfogyasztani.

A Sörivás meghatározóit most összeszedjük:

Pohár
Rendkívül fontos a megfelelő pohár kiválasztása.
Pilseni: általában kicsi, keskeny, egyenes pohárból szokás
Angol sörök: nagyobb, vastagabb poharakból isszák
Búza: jellegzetes nagy pohár, amelyek gyakran felül még kigömbölyödnek
Belga/Ale jellegű sörök: sörös kehely, amely nem egyenes, hanem ovális

kézműves sör, kézműves sör Sopron, Kóczán Sörárium, Kóczán Kézműves Sörök

Friss lager sör
Friss lager sör

Kisüzemi sör

Hőmérséklet
Általában minden sör kiválóan fogyasztható 10-13 fokon.
A lager típusú söröket nem árt a hűtőben tárolni.
Minél hidegebben tároljuk, annál több ízelemet nyomunk el egy sörben.
Búza- és alkoholmentes sör: 4 C fok
Lager: 6-8 C fok
Ale: 10 C fok

Magas hőmérsékleten az íz sokkal teltebb, az egész aroma harsányabb, teljesebb.

Külső megjelenés:
A sör színe a hozzáadott malátától függ.

Különböző színárnyalatú kisüzemi sörök
Különböző színárnyalatú kisüzemi sörök

Illat, aroma:
Ez is meghatározó, manapság sok-sok komló nagyon kellemes ízt kölcsönöz a sörnek.

Ízvilág:
Három alapvető típus: édes, savanyú, keserű
Az édes ízért a maláta a felelős, de a cukor is jelentős szereppel bír. A keserű ízt a komlóban található olajok okozzák. A savanykás ízről az élesztő gondoskodik.

kisüzemi sör
Sok múlik a kóstoláson

A szájban kifejtett hatás:
– Testesség: nem feltétlenül kell testesnek lenni, hogy jó legyen. A fehérjék és a cukrok adnak testességet a sörnek.
– Élénkség: mennyi habot és szén dioxidot tartalmaz a sör.
– Szárazságérzet: ezek bizonyos típusú komlók használatának köszönhető, általában nem testesek
– Melegség: az erős sörök esetében lehet megtapasztalni, általában 7-9 % alkoholtartalmú sörök esetében meghatározó, kérdés, hogy az alkohol milyen szerepet játszik az ízvilágban.
– Összehúzódás: általában az ízhatás végén jelenik meg és különböző vegyi anyagok okozzák
– Egyensúly: a különböző összetevők egymásra gyakorolt hatása
– Utóíz: új ízek bukkanhatnak fel azután, hogy lenyeltük a sört