Alapanyagok

Miből készül a sör, gondolt már erre?

Nem, nem kell bele kukoricadara, nem kellenek bele adalékanyagok. A sörtörténelem is igazolja, hogy egy finom sör alapja a kiváló és természetes alapanyag.

1. Ivóvíz

Az ivóvíz ph-értéke minden tekintetben meghatározza a sör jellegét. A különböző sörtársadalmak alkalmazkodtak a földrajzi adottságokhoz, így hiába volt a víz lágy, avagy kemény, mindenütt sikerült olyan receptúrát kitalálni, amely hűen illeszkedik a lehetőségekhez.

Mi is ezt a tendenciát követjük. Magyarországon kiváló az ivóvíz minősége. Köszönet!

A kiváló minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen.
A kiváló minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen.

2. A gondosan összeválogatott maláták

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a sör egyik legfontosabb alapanyaga illeszkedjen a fogyasztói elvárásoknak. Fontos, hogy friss, illatos, jó ízű legyen a maláta, függetlenül attól, hogy világos, karamell, csoki, vagy akár búza. Külföldről érkezik hozzánk az alapanyag, amely garantálja a kiváló minőséget.

A friss, jó minőségű maláta elengedhetetlen a sör készítésénél.
A friss, jó minőségű maláta elengedhetetlen a sör készítésénél.

3. A komló megfelelő kiválasztása

Egy jó sör nagyban függ a megfelelő komló kiválasztásától. Egy igazi sörfőző mester erre érez rá remekül. Minek után a Kóczán Kézműves Sörök több, mint 100 féle sört tesztelt az elmúlt években, reményeink szerint a Balfi Hős elnyeri a tetszését. Kiváló komlók, amelyek a belga és cseh sörökben igen gyakoriak.

A kiváló komló a remek sör alapkövetelménye.

A kiváló komló a remek sör alapkövetelménye.

Milyen hatásai vannak a komlónak?

A komló növény (Humulus lupulus / Cannabiaceae) tágabb értelemben vett unokatestvére a cannabisnak, egy virágzó kúszónövény, amely zöld toboz alakú virágokat hoz (ez a szorosan értelmezett komló). A komló növény évszázadok óta gyógynövényként ismert.
A népi megfigyelések is azt bizonyítják, hogy a komlót a szoptató anyák is használták az anyatej mennyiségének növelésére, valamint az érzékeny csecsemők nyugtatására az anyatejen keresztül. Ma a komló megtalálható tabletta formában és különböző gyógynövény teakeverékekben.

A komló növény tobozalakú virágai használatosak a sörkészítésénél, mint természetes tartósító szer, keserűséget biztosító hatóanyag, és az aromát, valamint az illatot és zamatot biztosító anyag. Legismertebb hatásai:

  • nyugtató,
  • altató,
  • emésztést elősegítő.

Ezeket az átlagos sörfogyasztó is jól tudja, de a komló ennél sokkal többet tud! Jelentős az ösztrogén és antibiotikum aktivitása, valamint tartalmaz egy sor olyan összetevőt, amelyek antioxidánsként hatnak.

Németországban a heidelbergi rákkutató intézet kutató orvosa, dr. Norbert Frank elsősorban olyan mechanizmusokkal foglalkozik, amely a rák megelőzését célozza. Hogy a komló sok antioxidánst tartalmaz ez ma már nyilvánvaló. A rák kialakulása -hasonlóan a többi betegséghez (Alzheimer, Parkinson stb.) oxidálási folyamatokkal van összefüggésben. Ezeknek a hatóanyagoknak a megelőzésben van fontos szerepük.
A laboratóriumokban -sok más anyag mellett – a komló és a sör hatóanyagait is megvizsgálták, milyen hatása van a rák leküzdésében. Kutatásaik során a komló keserűsavából kivont Xanthohumol vegyületet tudták azonosítani, amely minden kutatási eredménynél pozitív hatást mutatott.
A bőségesen komlózott sör kivédi a vírusfertőzéseket!
A komló egy olyan növény , amely egészségstimuláló hatású, de ennek mértéke még nem teljesen ismert.

4. Élesztő

A piacon rendkívül sokféle sörélesztő található meg. Mi arra törekszünk, hogy a sörélesztő éljen, amikor belekerül a sörbe.

sörélesztő